במאה ה-21 יותר ויותר זוגות בוחרים לוותר על חתונה רשמית ובכלל על מעמד הנישואים ופשוט חיים ביחד כמו זוג נשוי לכל דבר, זאת מבלי להינשא באופן פורמלי. המעמד של "ידועים בציבור" מוכר ע"י הרשויות השונות, ומתאים מאוד למי שהממסד הדתי אוסר עליהם להתחתן, וגם למי שלא מעוניינים בקשר עם הממסד הדתי. מצב נפוץ נוסף הוא כששני בני הזוג כבר התחתנו, התגרשו ולא מרגישים צורך בחתונה נוספת. לכל הזוגות הנ"ל מומלץ לערוך הסכם ממון. בזכות היתרונות של הסכם ממון ידועים בציבור יכולים להיות רגועים מבחינה כלכלית, וליהנות מהזוגיות ללא כל חשש.
דגשים חשובים לגבי הסכם ממון של ידועים בציבור
* חזקת השיתוף – חוק יחסי ממון בין בני זוג, אשר קובע כי הנכסים המשותפים יחולקו שווה בשווה במקרה של גירושין אינו חל על ידועים בציבור. עליהם חלה חזקת השיתוף (על בסיס הוכחה לקיומם של חיים משותפים). בהתאם האינטרס לערוך הסכם ממון קיים עבור ידועים בציבור בדיוק כפי שהוא קיים עבור זוגות שעומדים להתחתן באופן פורמלי.
* בהירות – אצל ידועים בציבור אין מועד מובהק וחד-משמעי לתחילת השיתוף בנכסים. כתוצאה מכך, במקרה של פרידה, חלוקת הרכוש המשותף עלולה להיתקל בקשיים. הסכם ממון מבטיח בהירות מלאה בנושא.
* אישור – החוק לא מחייב אישור של הסכם ממון בין ידועים בציבור בבית משפט. הסכם שנערך בעזרת עו"ד ומאושר אצל נוטריון יכול להספיק. עם זאת, ניתן ואף מומלץ להגיש אותו לבית משפט לענייני משפחה לצורך חיזוק נוסף.
האם לאחר חתימת הסכם ממון ידועים בציבור יכולים להיות רגועים לחלוטין?
הסכם ממון מסדיר את כל הסוגיות הרלוונטיות בחיי בני הזוג. יחד עם זאת הוא לא מספק מענה לנושא חלוקת הרכוש של כל אחד מהם לאחר המוות. בהתאם, לכל זוג ידועים בתיבור מומלץ לערוך במקביל להסכם הממון גם על צוואה. ההמלצה תקפה כמובן לשני בני הזוג, וזאת על-מנת שהנכסים שבבעלותם יחולקו בהתאם לרצון שלהם גם לאחר שילכו לעולמם. ללא צוואה, ורצוי כזו שנערכה בעזרת עו"ד כדי לוודא שהיא עומדת בכל הכללים, העיזבון עלול להיות מחולק באופן שיקפח זכויות אנשים יקרים למנוח.
עורכת הדין הילה וינטרוב צברה ניסיון רב בניסוח ברור וחד-משמעי של כל סעיף וסעיף בהסכמי ממון, ובכך מבטיחה שקט נפשי מרבי למי שבוחרים לחיות יחד גם ללא חתונה פורמלית.